Filmske zanimljivosti

Ko ima najvise nominacija u istoriji Oskara?
– Walt Disney drzi rekord sa 64 nominacije. John Williams ima 38 nominacija za nagradu akademije i on je jedina ziva osoba sa toliko nominacija.

Koji glumac – glumica imaju najvise nominacija? Ko je osvojio najvise Oskara?
– Katharine Hepburn i Meryl Streep imaju jednak broj nominacija (12). Ms. Hepburn je najvise puta osvajala Oskara za glavnu ulogu – 4 puta.

Ko je osvojio najvise Oskara – ukupno – u svim kategorijama?
– Walt Disney 26 .

Da li je neko osvojio Oskara svaki put kada je nominovan?
-Bar desetak ljudi, ali cetiri puta je to poslo za rukom Marku Bergeru koji po tome drzi rekord. Berger je Oskare dobijao u kategoriji ton za filmove APOCALYPSE NOW (1979), THE RIGHT STUFF (1983), AMADEUS (1984) i THE ENGLISH PATIENT (1996).

Da li je nekada neka zena nominovana u kategoriji najbolji reditelj?
– Dve zene su nominovane u toj kategoriji, Jane Campion 1993. za THE PIANO i Lina Wertmuller 1976 za SEVEN BEAUTIES.

Koliko puta je nominovan Alfred Hickok i da li je ikada dobio Oskara?
– U kategoriji najbolji reditelj Hickok je nominovan pet puta i to za filmove REBECCA (1940), LIFEBOAT (1944), SPELLBOUND (1945), REAR WINDOW (1954) i PSYCHO (1960). Nikada nije dobio Oskara za reziju ali je nagradjen Irving G. Thalberg Award nagradom 1967.

Zasto se Oskar tako zove?
-Poznata je prica da je rodjaka jednog od direktora Akademije rekla kako je statueta potseca na njenog ujaka Oskara. Medjutim, po prvi put ime Oskar se pojavilo 1934. u rubrici kolumniste Sidnija Skolskog koji je ovaj naziv pomenuo kao referencu za nagradu koju je dobila Ketrin Hepbern. Akademija ovaj naziv nije prihvatila sve do 1939 godine.

Koja zemlja je dobila najvise Oskara u kategoriji najbolji film van engleskog govornog podrucja?
-Rekord drzi Francuska koja ciji su filmovi nominovani 30 puta, dok je najvise Oskara osvojila Italija – 10 puta.

Da li je neka glumica nominovana za glavnu i za sporednu ulogu iste godine?
-Nekoliko glumica je imalo takvu dvostruku nominaciju. 1938, Fay Bainter je nominovana za glavnu ulogu u filmu WHITE BANNERS, a za sporednu ulogu za film JEZEBEL za koji je dobila Oskara. 1942, Teresa Wright je nominovana za glavnu ulogu u filmu THE PRIDE OF THE YANKEES a dobila je Oskara za sporednu ulogu u filmu MRS. MINIVER. 1982, Jessica Lange nominovana za glavnu ulogu u filmu FRANCES a Oskara je dobila za sporednu ulogu u filmu TOOTSIE. 1988, Sigourney Weaver je nominovana za glavnu ulogu u filmu GORILLAS IN THE MIST, a Oskara je dobila za sporednu ulogu u filmu WORKING GIRL. 1993 bila su cak dva seta duplih nominacija. Holly Hunter je dobila Oskara za glavnu ulogu u filmu THE PIANO a nominovana je za sporednu ulogu u filmu THE FIRM, dok je Ema Tompson nominovana za glavnu ulogu u filmu THE REMAINS OF THE DAY i za sporednu ulogu u filmu IN THE NAME OF THE FATHER.

Kako se glasa za nagradu?

Oskar se dodeljuje za izuzetne pojedinacne ili timske radove u 24 kategorije koji su ostvareni u toku jedne godine. U jednoj kategoriji dodeljuje se do 5 nominacija i za njih glasaju clanovi akademije po bransama. Npr. rediteljji glasaju samo za kategoriju najbolji reditelj. Nominacije za kategoriju najbolji film van engleskog govornog podrucja i za kategorije kratki i dokumkentarni film dobijaju glasove od svih clanova akademije. U drugom krugu, kada se glasa za Oskara nema ogranicenja po bransama.
Tada za najbolje glasa svih 5700 clanova akademije.

Ko je najmladja osoba nagradjena Oskarom, a ko je najmladja osoba koja je primila Oskara?

– Sirli Templ je imala 6 godina i 310 dana kada je nagradjena Oskarom. Najmladja osoba koja je preuzlea Oskara bila je Tatum O’Neal, imala je 10 godina, 148 dana. Oskarom je nagradjena za sporednu ulogu u filmu PAPER MOON.

Da li je neki film dobio Oskara u svih pet najacih kategorija ? Najbolji film, rezija, glumac, glumica i scenario?

U 72 godine postojanja nagrade samo su tri filma dobila sve nagrade 1934, IT HAPPENED ONE NIGHT; 1975, ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST; i 1991, THE SILENCE OF THE LAMBS.

Odgovorite