Pet kultnih SF serija koje ne smete propustiti!

Nakon prošlonedeljnog članka, koji ste zaista sjajno prihvatili, ove nedelje ćemo Vas uputiti na pet kultnih SF (odnosno naučno-fantastičnih) serija koje biste morali da odgledate ukoliko sebe smatrate ljubiteljem ovog žanra.

Opet moram da naglasim da nam nije namera da pravimo bilo kakvu top listu, jer to ume da bude zaista nezahvalan posao, već jednostavno želimo da Vam predložimo da odgledate neke serije koje su se i nama dopale. Sad, kada smo to razjasnili, da krenemo!

Serije ćemo ređati po hronološkom redosledu odnosno po godini kada su objavljivane i s tim u vezi, krenućemo sa ostvarenjem koje je „hrabro otišlo tamo gde niko ranije nije bio“.

stng1

Naravno, u pitanju je “Star Trek: The Next Generation”! Serija se pojavila 1987. godine i doživela je sedam sezona (prve Zvezdane staze koje su se pojavile još 1966. godine, odlučili smo da preskočimo ovoga puta).

Novi zvezdani brod „USS Enterprise“, Patrik Stujart kao legendarni kapetan Žan Luk Pikar, Klingonci, Borg, Romulanci i ostala čudesa iz pera Džina Rodenberija, zaista uvlače gledaoca u ovu epsku svemirsku avanturu. Specijalni efekti nisu na nivou današnjih, ali nemojte žrtvovati ovo ostvarenje samo zato što ne izgleda moderno, jer ćete ostati uskraćeni za jedno zaista bogato naučno-fantastično iskustvo.

xf

Sledeća serija nas vraća na Zemlju, ali samo zato da bi i tu pronašla dokaz postojanja vanzemaljaca. Kada se 1993. godine pojavio „The X Files“ (Dosije X), niko nije ni slutio u kakav će hit to vremenom izrasti! A podloga je zaista sjajna: mladić se pridružuje FBI-ju zato što je u mladosti video kidnapovanje svoje sestre od strane, kako on veruje, vanzemaljaca.

Kroz narednih devet sezona, Molder i Skali nas vode kroz priču koja podrazumeva zaveru vanzemaljaca i dela američke Vlade, a usput se pojavljuju i duhovi, vampiri, vukodlaci, čupakabre, poznati i nepoznati insekti, organizmi, tajni eksperimenti i šta sve ne. Rečju, sve ono što predstavlja Vaše najdublje strahove kada su natprirodne pojave u pitanju! Brilijantno napisana priča, koja ponekad deluje zaista realno, tinjajuća ljubav između naših glavnih junaka i veliki znak pitanja koji je ostao iznad naših glava po završetku serije, svakako jesu stvari koji ovo kultno ostvarenje preporučuju.

sg1

Sledeća serija koja nosi predznak „kultna je „Stargate SG-1“(Zvezdana kapija SG 1)! Zasnovana na priči iz filma „Stargate“ iz 1994. godine sa Kurtom Raselom u glavnoj ulozi, serija se nastavlja tamo gde se film završio – Goauldi i dalje vladaju velikim prostranstvom naše galaksije i moraju biti zaustavljeni. Deset sezona i preko 220 epizoda deluju kao, zaista, krupan zalogaj, ali ćete sve to zaboraviti kada serija počne i krene da vas polako, ali sigurno, uvlači u svoj svet.

Kurt Rasel nije reprizirao svoju ulogu Pukovnika O’Nila, ali zaista nebitno jer ga je maestralno zamenio Ričard Din Anderson. Ipak, ono što je meni malo zasmetalo u celoj priči jeste to što nije do kraja razjašnjena ljubavna priča dvoje glavnih protagonista (od ukupno četiri) tj. šta se zaista desilo između Pukovnika O’Nila i Majora Samante Karter (na to pitanje Vam ni sveznajući Google neće pomoći). (Iz „Stargate“ franšize takođe preporučujemo i „Stargate:Atlantis“ i „Stargat Universe“). Ukoliko sebe zaista smatrate „fanom SF-a“, ovo nećete propustiti.

firefly1

Četvrto, po redu, ostvarenje koje je našlo mesto na našoj listi večeras se slobodno može okarakterisati kao „fenomenalno“. U pitanju je kultno ostvarenje Džosa Vedona – „Firefly“! Pazite sad, radnja se dešava 500 godina u budućnosti koja podseća na Divlji Zapad. Naši junaci su skup bivših pobunjenika, zatim begunaca od vlasti i misterioznog sveštenika koji je neki agent sa visokim nivoom pristupa podacima! Povrh svega toga, kada se svađaju i psuju to rade na – kineskom! „Zahvaljujući“ kratkovidosti čelnika televizije na kojoj se ova serija emitovala, snimljeno je svega 14 epizoda i priča je ostala neispričana! Ipak, čelnici te televizije su odlučili da snime još film u kome bi se priča privela kraju i to je donekle i uspelo ostvarenjem „Serenity“ koje je prirodni nastavak (i kraj) serije, pa ga tako i tretirajte. Sjajna priča, isti takvi i likovi i humora na pretek je zašto ovo morate čekirati na vašoj listi najboljih SF serija ikada!

bg1

Za kraj smo ostavili seriju koja je „najmlađa“ od svih do sada pobrojanih i ovo je za autora (ovog teksta) najbolja serija svih vremena! U pitanju je ostvarenje „Battlestar Galactica“! Vlažan san svakog ljubitelja naučne-fantastike! Priča mračna, a u osnovi ljudska i sve ono što ta reč nosi sa sobom. Ima tu svega i svačega: likovi koji će vam se uvući pod kožu i sa čijim gubicima se nećete lako nositi, ljubav, prijateljstvo, izdaja, nepotizam, korupcija, rat, genocid, instikt za preživljavanjem…sve je to začinjeno spektakularnim specijalnim efektima od kojih se ističu oni prilikom epskih svemirskih borbi sa brojčano nadmoćnijim neprijateljem. Rekoh li već da je priča u osnovi…ljudska?!

Sa svakom odgledanom epizodom, želećete još…a vredeće svakog uloženog trenutka u gledanje ove serije. Da dodam da neke od epizoda postoje i u produženim odnosno „extended“ verzijama, pa kada nabavljate seriju potrudite se da je nadjete sa upravo takvim epizodama. Apsolutna preporuka.

Na kraju, još jednom želim da istaknem da su ovo serije koje mi od srca preporučujemo, ali da da se ne radi ni o kakvoj top listi jer, verovatno, svako od Vas bi sa ove liste izbacio neko ostvarenje i ubacio neko drugo!

U svakom slučaju, ovo su naši predlozi za Vas, a u komentarima ste dobrodošli da predložite svoje favorite!

Odgovorite