Muhamed Ali prvak sveta – bokserska prevara veka?

FBI objavio je podatke koji ukazuju na to da je meč Kasijus Klej – Soni Liston bio namešten. Klej, kasnije Muhamed Ali, tada je nokautom u drugoj rundi prvi put postao apsolutni prvak sveta.

Na današnji dan pre 50 godina najveći bokser u istoriji Mohamed Ali prvi put je osvojio titulu apsolutnog prvaka sveta, pobedivši u Majamiju do tada neprikosnovenog Sonija Listona, a danas su prvi put objavljeni dokumenti FBI koji ukazuju na sumnju da je taj duel bio namešten.

U to vreme malo poznati Kasijus Klej, koji je u meč za titulu ušao posle sedam pobeda u osam profesionalnih borbi, savladao je Listona, predajom u sedmoj rundi. Za Listona se verovalo da je nepobediv, jer je do tada imao 37 profesionalnih mečeva i dožieo je samo jedan poraz, 1954. godine, kada se borio do kraja, uprkos tome što mu je od jednog udarca pukla vilica.

Duel Kleja i Listona proglašen je u anketi magazina “Sport ilustrejted” za četvrti najveći sportski događaj u 20. veku.

Vašington post je danas objavio da poseduje do sada tajna dokumenta FBI, koja ukazuju na ozbiljnu sumnju da je taj meč, uz saglasnost Listona, namestio Aš Reznik, kockar iz Las Vegasa povezan sa organizovanim kriminalom.

Izveštaji agenata FBI sa terena dostavljeni su direktno u to vreme svemoćnom direktoru FBI Džonu Edgaru Huveru.

Vašington post navodi da bi ključni dokaz za nameštanje meča mogla da bude izjava kockara iz Hjustona Barneta Medžidsa, koji je agentima FBI prepričao razgovor s Reznikom da pre meča Klej – Liston.

Prema rečima Medžisa, Reznik mu je sedmicu dana pre meča rekao da će se kladiti na Listona, koji će pobediti nokautom u drugoj rundi.

Na dan borbe, međutim, Reznik je pozvao Medžisa i savetovao mu da se uopšte ne kladi, uz napomenu da ništa više od toga ne može da mu kaže, a biće mu jasno zbog čega kada odgleda meč.

Par dana kasnije, Medžis je u Las Vegasu, od ljudi “koji sve znaju”, dobio informaciju da su se Reznik i Liston kladili na pobedu autsajdera Kleja i da su zaradili po milion dolara.

U dokumentima FBI ne postoji ništa što bi ukazivalo da je Klej učestvovao u nameštanju, ili da je sa tim bio upoznat.

izvor.mondo.rs

Odgovorite