Na današnji dan rodio se – Bekim Fehmiju! (VIDEO)

Jedan od najboljih jugoslovenskih glumaca svih vremena i ikona evropske kinematografije i teatra, rodio se u Sarajevu, detinjstvo proveo u Prizrenu a zvezde dosegnuo u Beogradu. Bio je istinski majstor glume.

U gradu na Bistrici je načinio i prve glumačke korake, u tamošnjoj srednjoj školi, a nakon toga se glumom oprobao i u Prištini, gde se nalazilo jedino profesionalno pozorište na albanskom jeziku u tadašnjoj državi. 1960. godine je diplomirao na beogradskog Fakultetu dramskim umetnosti, u klasi profesora Mate Miloševića. Postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali ga napušta sedam godina kasnije zbog, kako je govorio, lošeg tretmana, i postaje slobodni umetnik.

Film koji ga je vinuo u zvezde i koji je svetu i jugoslovenskoj javnosti pokazao svu njegovu glumačku veštinu i silinu izraza bilo je ostvarenje Aleksandra Petrovića iz te iste 1967. godine, “Skupljači perja“, u kome je maestralno odglumio ulogu Belog Bore, romskog preprodavca guščijeg perja, za koju je u Puli dobio Zlatnu arenu za najboljeg glumca. Zbog svog mačo izgleda i neverovatno žive i bogate glume bio je slavljen i na zapadu, a Dino De Laurentis je sa njim potpisao ugovor za snimanje “Odiseja“, mini-serije koja je od Fehmijua napravila evropsku ikonu.

bekim

Njegov pokušaj da uspe u Holivudu filmom “Avanturisti“, međutim, nije uspeo. Iako je glumio u još dva ostvarenja u Americi, “Poslednji snegovi proleća” i “Crna nedelja“, nikada se više nije vratio “preko bare”. U Evropi, pak, bio je prava pravcata zvezda. Među domaćim ostvarenjima po kojima se pamti su i “Specijalno vaspitanje“, “Partizanska eskadrila“, “Crveni i crni“, “Široko je lišće“, “Klakson” i mnogi drugi.

bekimm

1987. godine samoinicijativno je prestao da se bavi glumom, išetavši sa scene JDP tokom predstave “Madam Kolontaj” švedske rediteljke Agnete Pjeijel, zbog “antialbanske propagande” tadašnjeg jugoslovenske vlade.

Posle toga je živeo na relaciji Beograd-Priština-Prizren.

Bio je oženjen sa srpskom glumicom Brankom Petrić. Sa njom ima dva sina, Hedona i Uliksa. Uliks je glumac koji živi i radi u Beogradu.

Bekim Fehmiju izvršio je samoubistvo 15. juna 2010. godine, samo pola meseca nakon što je napunio 74. godine.

Njegovo telo je kremirani, a pepeo je posut u Bistricu.

telegraf.rs

Odgovorite