Italija – Urugvaj 0:1

Jedan crveni karton, jedan ujed i jedan gol. To je ono što je obeležilo utakmicu između Italije i Urugvaja. Igrači ove prve reprezentacije su igrali kvalitetno, taktički izuzetno inteligentno, i činilo se da ne postoji način da izgube ovaj meč. Onda je Markizio isključen zbog gluposti – i sve se raspalo. Dijego Godin je u finišu susreta na sebi svojstven način postigao gol kojim je svoj tim odve u nastavak takmičenja. Iako nije danas zatresao mrežu, Luis Suarez je dao svoj doprinos da ova utakmica postane nezaboravna. Po treći put u svojoj golovima protkanoj karijeri, on je ugrizao protivnika.

 

Postoji trenutak u svakom turnirskom takmičenju koji je presudan za takozvane “favorite iz senke”. Oni tada moraju da izađu iz pomenute senke i da postanu legitiman pretendent na osvajanje trofeja – ili odlaze kući. U takvoj situaciji su se u utorak u Natalu našle selekcije Italije i Urugvaja. Pobednik je nastavljao dalje, poraženi je završavao takmičenje.

 

“Azuri” su bili u povoljnijoj poziciji jer su mogli da kalkulišu. Njima je i remi garantovao prolazak u osminu finala. Ovo su okolnosti koje oni obožavaju, što se i videlo u njihovoj igri u većem delu utakmice.

 

Prandeli je besprekorno postavio tim, koji je, osim Balotelijevih infantilnih ispada, delovao samouvereno i dovoljno pribrano da se odupre bilo čemu iz urugvajskog arsenala.

 

Ali reakcija u prvom delu nije ni bila potrebna, jer ekipa Oskara Tabareza nije stvorila nijednu pravu priliku. Oni skoro da to nisu ni pokušavali. Urugvaj je u prvom poluvremenu igrao kao ekipa koja pred sobom ima 900, a ne 90 minuta.

 

I u drugom poluvremenu je delovalo kao da ništa ne može da uskomeša ovo mrtvo more. Onda se, u trenu, sve promenilo.

 

Prvo je Markizio isključen, uz okolnosti koje su detaljnije opisane u redovima ispod. To je bio šlagvort za Urugvaj da konačno krene sa više ambicije u napad, ali u prvih desetak minuta ova novootkrivena agresija nije generisala previše izglednih prilika.

 

Ovde dolazimo do najzanimljivijeg trenutka utakmice. Ne, to nije pogodak Godina, on nastupa koji minut kasnije. Govorimo o trećem ujedanju rivala u karijeri Luisa Suareza. Njegova nova žrtva bio je Đorđo Kjelini.

 

Suarez je prvi put ujeo kolegu fudbalera kada je nosio dres Ajaksa, i tada je kažnjen sa sedam mečeva suspenzije. U Liverpulu je ponovio ovaj zaista zabrinjavajući eksces, i tada je kažnjen sa deset utakmica. Videćemo kakve će reprekusije biti sada.

 

Dakle, Urugvaj je prolaz u nokaut fazu obezbedio golom Dijega Godina. Ovo je prvi put da su se La Celeste kvalifikovali zudrugu fazu Mundijala dva puta zaredom još od šampionata 1986. i 1990. godine. Oskar Tabarez je i 1990. bio selektor.

 

Na drugoj, tužnijoj strani, Italijani su eliminisani sa dva prvenstva sveta u nizu nakon samo tri utakmice prvi put nakon šampionata 1962. i 1966. godine.

Odgovorite