Bogdan: Ne sviđa mi se što rade Vujošević i Čović

O tome gde će Bogdan Bogdanović nastaviti da gradi veliku košarkašku karijeru, piše se nedeljama unazad i to ne samo u Srbije. Štaviše…
Bogdanović je meta velikih evropskih klubova bio i tokom burne sezone za nama, a na kraju su ga kao 27. pika u prvoj rundi drafta izabrali Finiks Sansi. On, u intervjuu za nedeljnik “NIN”, kaže da je spreman da odmah ode u NBA, ali da će poštovati stav Sansa, koji su odmah posle drafta preporučili Bogdanoviću još jednu sezonu u Partizanu.

Da li će se to i dogoditi? Košgeter nije mogao da kaže autoru intervju, ali rekao je mnogo toga što će zanimati ljubitelje košarke.

Recimo…
“Dao sam neodmerenu izjavu (‘Neka igra Dženkins za reprezentaciju’) posle prve utakmice finala plej-ofa, ali to je zaista bilo u afektu, ‘vrele glave’, iznerviran izgubljenom utakmicom. Ukoliko ikada budem imao razlog zbog koga neću igrati za reprezentaciju, reći ću otvoreno o čemu je reč. Ne znam šta bi, osim povrede, moglo da me spreči da igram za nacionalni tim”, rekao je Bogdanović povodom izjave koja je izazvala pravu buru reakcija u Srbiji.

bogdan

Kakva su vaša očekivanja od Svetskog prvenstva, znamo da javnost uvek ima najviša?
“Pod uslovom da se svi odazovu i ne bude povreda, mislim da imamo izuzetno kvalitetan tim. Nikada, naravno, pouzdano ne možete reći koliko daleko može da ode reprezentacija na turniru. Pogledajte fudbal, još u grupnoj fazi ispala su tri prvaka sveta. Mnogo faktora utiče na krajnji ishod. Verujem da možemo da napravimo dobar rezultat, polufinale bi bio ogroman uspeh za nas”. Minulih godina odnose Partizana i Crvene zvezde obeležili su velike tenzije i incidenti. Šta je uzrok tome?
“Mislim da je sve to što se dešava pre svega loša slika srpske košarke, pa i Srbije. Takve scene gledaju deca koja će možda sutra igrati umesto nas. Niko tom detetu ne može da objasni zašto se to dešava. Pored toga stvorene su tenzije na obe strane da mora da se osvoji trofej…”, pričao je Bogdanović.

Zašto je to postalo pitanje života i smrti? Javnost je kao glavne krivce za usijanu atmosferu označila Duška Vujoševića i Nebojšu Čovića?

“Ne sviđa mi se to što rade, ali mislim da je u pitanju rivalitet, gde se svako bori za interese svog kluba”.

Kako smiriti tenzije, treba li država da interveniše?

“Neka nova pravila svakako moraju biti uspostavljena, možda upravo po ugledu na NBA. Kazne za tuču igrača u Americi su drakonske. Sećam se da je Ron Artest, svojevremeno, zbog toga bio kažnjen zabranom igranja od godinu i po dana. Dobar primer je i engleski fudbal, gde huligani koji prekrše pravila odmah idu u zatvor. Ne slažem se sa tezom koja se može čuti da Zvezda i Partizan vuku srpsku košarku na dno. Iskreno govoreći, najveći problem je novac, odnosno koji će klub od države dobiti više para. Normalno bi bilo da rezultati određuju obim pomoći države”.Da li je tačno da čitave godine niste dobijali plate?
“To je tačno. Ja sam primio jednu platu”.

bogdan1

Od čega se živi kada se igra bez novca?

“Od te jedne plate, a nisam ni izlazio. Da kažem, život na majčinoj kuhinji”.

Vi ste iz Beograda, kako preživljavaju momci iz unutrašnjosti?

“Najmlađima pomažu stariji igrači, Saša Pavlović, Tepić, Milosavljević… Oni su potpuno sami, Šalić u jednom momentu nije imao ni za hranu. Delili smo jednu stipendiju da bismo imali tek toliko da preguramo. To je prijateljstvo koje Partizan čini jedinstvenim”.

Amerikanac Kinzi je otišao kada mu nije uplaćena rata ugovora…

“Ne bih da govorim o politici kluba…”

Kompletan intervju pročitajte na portalu magazina “NIN”.

Odgovorite