Vremeplov za 07.11.2015

1867. – Rođena je Marija Sklodovska Kiri, direktor Instituta za radijum u Parizu i profesor fizike, rodom Poljakinja. Bila je udata za francuskog naučnika Pjera Kirija, s kojim je otkrila radijum i polonijum i dala osnov modernoj nauci o radioaktivnosti. Zajedno sa mužem dobila je Nobelovu nagradu za fiziku 1903, a 1911. godine sama je dobila Nobelovu nagradu za hemiju.

1913. – Rođen je Alber Kami, francuski književnik. Pisao je eseje, romane i drame. Učestvovao je u pokretu otpora. Sa egzistencijalistima je uočavao metafizičku apsurdnost ljudskog života, ali se od njih odvajao jačim naglašavanjem duhovnih vrednosti. U svojim delima Alber Kami bavi se ljudskom egzistencijom; traga za smislom čovekovog postojanja i otkriva apsurd.

1917. – Jednostavnim Lenjinovim rečima, sa potpisom Vojnorevolucinarnog komiteta, saopštena je svim građanima Rusije pobeda Revolucije: “Privremena vlada je zbačena. Državna vlast je prešla u ruke organa Petrogradskog sovjeta radničkih i vojničkih deputata, Vojnorevolucionarnog komiteta, koji stoje na čelu proleterijata i garnizona Petrograda. Stvar za koju se borio narod: neodložno predlaganje demokratskog mira, ukidanje spahijske svojine na zemlju, radnička kontrola nad proizvodnjom, stvaranje sovjetske vlade – ta stvar je obezbeđena.”

1951. – Usvojen je Ustav Jordana.

1962. – Elinor Ruzvelt, supruga bivšeg američkog predsednika Frenklina Ruzvelta, umrla je u Njujorku u 78. godini. Od 1946. godine radila je kao predsednik Odbora OUN za prava čoveka. Proputovala je SAD i svet stavljajući svoju reč i pero u službu humanističkih zadataka.

1991. – Košarkaš Medžik Džonson objavio je da je HIV pozitivan i da napušta Lejkerse.

Odgovorite