Preminuo popularni indijski glumac!

Indijska filmska legenda preminula je u 66. godini.

Slavni indijski glumac Om Puri preminuo je u 66. godini u Mumbaiju, prenose strane agencije.

Indijski premijer Narendra Modi, kao i mnogobrojne kolege izrazili su putem društvenih mreža svoje žaljenje zbog Purijevog odlaska.

“Svima će nedostajati, ovo je veliki gubitak za film. Njegovo ime je uz najveće umetnike, ne samo Indije već sveta”, istakao je reditelj Prakaš Ha.

Tokom karijere duge više od tri decenije, Puri je osvojio veliki broj nacionalnih nagrada i svetsku slavu zahvaljujući ulogama u nekoliko odlično prihvaćenih filmova.

 

glumac

Njegova odskočna daska bila je drama iz 1983. godine “Ardh Satya” (“Half Truth”) o krizi koju proživljava mladi policajac dok se suočava sa organizovanim kriminalom i politikom u Indiji.

Puri je ostao upamćen i po ulozi u klasiku “Jaane Bhi Do Yaaro” (“Let it Go Friends”), crnoj komediji o korupciji u Indiji.

Priznanje je dobio i za ulogu u britanskom filmu iz 1997. “My Son the Fanatic” u kome je igrao taksistu muslimana, užasnutog jer mu se sin okrenuo fundamentalističkom islamu.

Pakistanskog migranta tumačio je u britanskoj komediji “East is east” (1999), a ostvario je i manju ulogu u ostvarenju “Gandi” Ričarda Atenboroua.

Igrao je i u nekoliko holivudskih filmova – “City of Joy”, “Wolf” i “Charlie Wilson”s War

Godine 2014. igrao je uz Helen Miren u komediji “The Hundred-Foot Journey” kao glava porodice indijskih migranata koji otvaraju restoran u francuskom gradu.

Puri je studirao glumu na vodećem Institutu za film i televiziju u Indiji i u Nacionalnoj školi drame.

Proglašen je 2004. oficirom Reda Britanske imperije zbog svog doprinosa britanskom filmu.

Odgovorite