Namirnice koje ne mogu da se pokvare

Kažu da sve ima svoj rok trajanja, ali izgleda da neke namirnice nisu vremenski ograničene. Neke od njih su šećer u kristalu, med i beli pirinač.Sajt Kvid korner objavio je zanimljivu infografiku sa rokom trajanja namirnica i stvari (od sode bikarbone do automobilskih guma) i na koliko vremena bi trebalo da ih menjamo.

 

Prema grafici, postoji nekoliko stvari koje ne mogu da se pokvare.

Soja sos (neotvoren): Ovaj slani sos koji obožavaju milioni ljudi širom sveta vremenski nije ograničen. Prema portalu Hrana i vino, ukoliko se otvori imate još oko tri godine da ga potrošite.

Šećer u kristalu: Sve dok stoji na hladnom i suvom mestu (i van domašaja mrava), šećer može da stoji u ostavi koliko god je potrebno.

Med: Uprkos tome što će se verovatno kristalizovati, slatka i zdrava poslastica ima snažna antimikrobna svojstva, tako da ne postoji način da se pokvari. Ukoliko se kristalizuje, postoji nekoliko načina da ga vratite u tečno stanje, od kojih je jedan da teglu sa medom stavite u posudu sa vrućom vodom.

Beli pirinač (upakovan): Neobrađeni pirinač čitavog zrna izdržaće se oko šest meseci, ali beli pirinač u pakovanju nema rok trajanja.

Sirće: Dobro odloženo sirće može da stoji godinama.

Soda bikarbona: Natrijum hidrogenkarbonat ne može da se pokvari.

Osušena kafa u zrnu: Glavni sastojak najpopularnijeg toplog napitka širom sveta nema problema sa protekom vremena. Naravno, pod uslovom da su zrna osušena i pravilno uskladištena.

 

Namirnice2

 

rts.rs

Odgovorite