Astronomi su otkrili novi zvezdani sistem, udaljen oko 40 svetlosnih godina od Zemlje. Nazvan je „Trapist 1“, a u njemu čak sedam planeta sličnih Zemlji kruži oko patuljaste zvezde.

Šest planeta bližih patuljastoj zvezdi leže u zoni gde bi temperature mogle da se kreću od 0 do 100 stepeni Celzijusa. Od ovih šest planeta, naučnici smatraju da bi tri mogle da imaju vodu.

Nijedan poznati zvezdani sistem ne sadrži toliki broj planeta nalik Zemlji, u nastanjivoj zoni.

Glavnu ulogu u otkrivanju ovog Sistema imao je robotski teleskop kojim su pravljali naučnici sa Univerziteta “Džon Murs” u Liverpulu. Reč je o jednom od instrumenata koji podržavaju opservacije Nasinog teleskopa Spicer, najvećem te vrste na svetu.

Planete su otkrivene putem tzv. “tranzitne metode”, koja uključuje registrovanje blagog zatamnjenja koje se javlja kada se planete nađu na putu između teleskopa i zvezde.

„Trapist – 1“ nalazi se u sazvežđu Vodolija.

Egzoplanete – planete koje se nalaze van Sunčevog sistema, najveća su nada čovečanstva za pronalaženje vanzemaljskih oblika života, jer postoje velike šanse da se na nekoj od njih nalaze uslovi slični kao na Zemlji.

Prošle godine NASA je pronašla dve nastanjive planete nalik Zemlji

Jedna od njih – Kepler-452b, nalazi se u sazvežđu Labud, a udaljena je od Zemlje 1.400 svetlosnih godina.

Odgovorite