Vremeplov za 20.03.217

1413. – Kralj Henri V stupio je na engleski presto nakon smrti svoga oca, kralja Henrija IV, prvog engleskog monarha iz dinastije Lankester.

1828. – Rođen je Henrik Ibzen, norveški književnik, jedan od najvećih dramskih pisaca u svetskoj književnosti. Pisao je psihološke drame, a bitno je uticao na kulturni život nordijskih zemlja, kao i na englesku, nemačku i francusku književnost. Za sižee svojih drama uzimao je teme iz najbliže okoline, a naročito je majstorski obrađivao ženske likove. Dela: “Gospođa s mora”, “Hedi Gabler”, “Društvo mladih”, “Ljubavna komedija”…

1854. – U Viskonsinu je od strane bivših “vigovaca” osnovana Republikanska partija, u nameri da se spreči širenje ropstva na zapadne teritorije SAD. Kasnije će se, posle građanskog rata, republikanci iskristalisati kao partija pobedničkog Severa.

1914. – U SAD-u je održan prvi međunarodni turnir u umetničkom klizanju.

1969. – Venčali su se Džon Lenon i Joko Ono na Gibralatru.

1977. – Indira Gandi izgubila je na izborima u Indiji.

1989. – Ričard Ker zamenio je Roberta Gejtsa na mestu zamenika direktora CIA.

1991. – Pegi Li dobila je odštetu od tri miliona dolara od kompanije “Dizni” na osnovu tužbe za narušavanje ugovora.

1995. – Muslimanska armija u BiH pokrenula je snažnu ofanzivu na Vojsku Republike Srpske na Majevici i Vlašiću, 40 dana pre isteka četvoromesečnog primirja, zaključenog uz posredovanje bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera.

1995. – Od posledica podmetanja nervnog gasa u tokijskom metrou poginulo je 12 osoba, a preko 5.000 je hospitalizovano. Smrtonosni gas sarin ubacili su pripadnici sekte Aum Shinrikyo.

1999. – Četiri dana pre početka agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju, s Kosova i Metohije povuklo se svih 1.380 verifikatora OEBS-a.

Odgovorite