Vremeplov za 25.03.2017

31. – Prvi Uskrs po kalendaru Dionizisa Eksigusa.

1196. – Veliki župan Raške Stefan Nemanja predao je vlast drugorođenom sinu Stefanu, a ne prvencu Vukanu. Na odluku je presudno uticalo to što je u Romeji (Vizantija) 1195. na presto došao car Aleksije III, čija je ćerka Evdokija bila udata za Stefana, ali i Nemanjina procena da je Stefan sposobniji da upravlja državom. Pod prvim srpskim kraljem Stefanom, krunisanim 1217, zbog čega je nazvan Prvovenčani, Srbija je uz državnu zadobila i crkvenu samostalnost. To je zasluga najmlađeg Nemanjinog sina Rastka, koji se oko 1192. zamonašio i uzeo ime Sava. On je 1219. izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, digavši je u rang arhiepiskopije.

1669. – Erupcija Etne ubila je 20.000 ljudi.

1844. – Proglašen je prvi srpski građanski zakonik, koji je odigrao značajnu ulogu u pravnom i društvenom životu Srbije. Ukinut je 1945. dolaskom komunista na vlast.

1882. – Prva javna demonstracija pravljenja palačinaka.

1896. – Počele su moderne Olimpijske igre u Atini.

1916. – Ženama je dozvoljeno prisustvo na boks mečevima.

1923. – Jugoslavija je postala deo malobrojne porodice država povezanih vazdušnim saobraćajem, sletanjem na aerodrom u Pančevu aviona na liniji Pariz-Carigrad.

1927. – Svečano je otvoren aerodrom “Beograd” ispod Bežanijske kose.

1941. – Jugoslavija je u Beču potpisala sporazum o pristupanju Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. Nepuna dva dana potom, vojnim udarom oboreni su vlada i regent, princ Pavle Karađorđević. Tome su prethodile masovne demonstracije u Beogradu i drugim srpskim gradovima koje su izazvale bes Berlina. Nacistička Nemačka je već 6. aprila, bez objave rata, počela napad na Jugoslaviju bombardovanjem Beograda.

1945. – Održana je osnivačka skupština FK Metalac. Sala je bila mala da primi sve zainteresovane, jer se po Beogradu pročulo da je začet novi klub koji je uspeo da okupi sve najbolje fudbalere iz prestonice. Ovaj klub je 1950. vratio svoje prvobitno ime BSK, a 1957. još jednom ga je promenio u sadašnje ime OFK Beograd.

1957. – Ugovorom potpisanim u Rimu, osnovane su Evropska atomska zajednica EUROATOM i Evropska privredna zajednica. Osnivajući ovu organizaciju, države ugovornice bile su nadahnute željom da kroz moćnu nuklearnu industriju modernizuju tehničke procese i na taj način doprinesu opštem razvoju i unapređenju svojih zemalja.

1991. – Umro je srpski pozorišni, filmski i TV glumac Milutin – Mića Tatić, neponovljivi junak TV serije za decu “Na slovo, na slovo”. Najmlađe slušaoce Radio Beograda godinama je budio emisijom “Dobro jutro, deco”, a deca i sada uživaju u njegovom glasu pozajmljenom Peri detliću, Popaju, patku Dači.

1995. – Bokser Majk Tajson izašao je iz zatvora nakon trogodišnje kazne.

1999. – Savezna Republika Jugoslavija prekinula je diplomatske odnose s četiri vodeće zemlje NATO – SAD, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

Odgovorite