Vremeplov za 27.03.2017

1790. – Izmišljene su pertle.

1855. – Abraham Gesner patentirao je kerozin.

1891. – Rođen je Lajoš Zilahi, mađarski romansijer i dramatičar. Već je njegovo prvo delo, “Samrtno proleće”, pobudilo pažnju fabulom i individualnošću stila. Roman “Ararat”, napisan posle Drugog svetskog rata, kao i nastavak tog romana, “Anđeo u buri”, objavljeni su na više evropskih jezika. Jedan je od mađarskih pozorišnih pisaca koji su požnjeli najveći uspeh izvan svoje zemlje. Glavna dela: “Duša povratnica”, “Sunce sija”, “Drveni tornjevi”, “Sibir”, “General”…

1891. – Odigrala se prva međunarodna ragbi utakmica između Škotske i Engleske.

1914. – Izvršena je prva uspešna transfuzija krvi.

1931. – Čarli Čaplin je dobio francuski nacionalni orden – Legiju časti.

1941. – U Beogradu je, pred zoru, u oficirskom puču svrgnut regent knez Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu. Kasnije tokom dana narod je pozdravio puč masovnim demonstracijama u Beogradu i drugim gradovima Srbije, jer je to značilo raskidanje sporazuma potpisanog dva dana ranije u Beču o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Javno su spaljivane nemačke i italijanske zastave, cepane slike Adolfa Hitlera i Benita Musolinija i izvikivane parole “Bolje rat nego pakt”, “Bolje grob nego rob”.

1958. – Hruščov je postao sovjetski premijer.

1964. – Najsnažniji zemljotres u američkoj istoriji, jačine 8,4 stepeni Rihterove skale, pogodio je Aljasku. Oko 125 lica je poginulo, a na hiljade je bilo povređeno.

1992. – Poslednje jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile su bez incidenata Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju. To je obeleženo potpisivanjem završnog dokumenta i predajom kasarne “Maršal Tito” u Skoplju.

1995. – 64. dodela Oskara. Za najbolji film proglašen je “Forest Gamp”, za najboljeg glumca Tom Henks, a za najbolju glumicu Džesika Lang.

1997. – 39 članova jedne sekte počinilo je masovno samoubistvo u Kaliforniji.

Odgovorite