Vremeplov za 31.03.2017

1732 – Rođen je Jozef Hajdn, austrijski kompozitor. Najpre je bio pevač u dečjem horu u Beču, a potom muzičar na dvoru kneza Esterhazija. U dva maha je putovao u Englesku, gde su nastala njegova najzrelija dela i gde je stekao svetsku slavu. Najveći značaj imaju njegove simfonije i gudački kvarteti, čiji je klasični oblik proširio i usavršio u pogledu tematike. Boraveći u sredini nastanjenoj Gradišćanskim Hrvatima, napajao se slovenskim narodnim napevima koje je uneo u mnoga dela, između ostalog i u austrijsku himnu “Gott erhalte”.

1880 – Prvi put je ceo jedan grad opremljen električnim osvetljenjem – Vobah, SAD.

1889 – 320 metara visoka Ajfelova kula, čelične konstrukcije, zvanično je otvorena za svetsku izložbu, u znak sećanja na Francusku revoluciju.

1896 – Vitkomb Džadson predstavio je svoj izum – rajsferšlus.

1921 – Albert Ajnštajn održao je predavanja u Njujorku predstavivši pri tom svoju novu teoriju – teoriju relativiteta.

1932 – 150 divljih labudova poginulo je na Nijagarinim vodopadima.

1937 – U Beogradu je otvorena Umetnička i muzička akademija.

1971 – Umro je srpski pravni filozof i stručnjak za krivično pravo Toma Živanović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Dela: “Osnovni problemi krivičnog prava”, “Sistem sintetičke pravne filozofije”, “Osnovi krivičnog prava”, “Osnovi vojnog krivičnog prava”, “O istupima”, “Sistem rasprava o sistemu krivičnog prava i primeni u drugim pravnim i vanpravnim naukama”, “Osnovi krivičnog prava kraljevine Jugoslavije”.

1981 – Prva dodela Zlatne maline. Pobednički film bio je “Can’t Stop the Music”. Ta nagrada je vrasta negativnog pandana Oskaru – pobednici su oni sa najgorim ostvarenjima u različitim kategorijama.

1981 – 53. dodela Oskara. Najbolji film – “Ordinary People”, najbolji glumac – Robert de Niro i najbolja glumica – Sisi Spajsek.

Odgovorite