Osnivač svetske mreže “www” dobio kompjuterskog Nobela

Britanac Timoti Berners-Li, zahvaljući kojem milijarde ljudi koriste internet, danas je dobio nagradu „A. M. Tjuring“, kompjutersku verziju Nobelove nagrade, saopštilo je Društvo za kompjutersku tehnologiju.

Berners-Li, izumitelj www-a (World Wide Web), već je dobio titulu viteza od britanske kraljice Elizabete Druge, a časopis Tajm ga je uvrstio među 100 najvažnijih ličnosti 20. veka.

Nagradu „A. M. Tjuring“, prati i milion dolara koje obezbeđuje „Gugl“, jedna od kompanija koja je imala najviše koristi od truda Bernersa-Lija da internet postane dostupniji i lako upotrebljiv.

Berners-Li je od 1980-ih u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) radio na ideji da se hipertekts, odnosno tekst obogaćen linkovima ka drugim tekstovima, koristi za razmenu informacija među istraživačima.

Iako je napustio CERN, 1989. godine je uvideo mogućnosti da se u toj instituciji, koja je bila najveće čvorište povezanih kompjutera u Evropi, spoje hipertekst i internet koji je bio u primitivnoj fazi. Sledeće godine je u CERN-u postavio osnove “www”-a posle čega je krenula i masovna upotreba interneta.

Berners-Li je 1989. razmatrao kako se digitalni predmeti mogu identifikovati i provlačiti kroz softver koji može da daje i grafiku ili slike. U avgustu 1991. je pokrenuo prvi vebsajt http://info.cern.ch.

Pored toga što je izmislio “www”, Berners-Li je odlučio da ne patentira svoj izum, što je omogućilo drugim programerima da nadograđuju njegov rad, čime su nastale milijarde sajtova koje danas koristi više od tri milijarde ljudi.

Ovogodišnjom nagradom Berners-Liju obeležava se 50. godišnjica nagrade Tjuringove nagrade, nazvane po matematičaru Alenu Tjuringu čiji je revolucionarni rad na kompjuterima i veštačkoj inteligenciji pomogao u razbijanju nacističkih šifrovanih poruka tokom Drugog svetskog rata.

 

tim

 

Izvor.rts.rs

Odgovorite