Vremeplov za 14.04.2017

Danas je Veliki petak, dan neodvojiv od Uskrsa, jer su u času kada je Isus Hristos umirao na Krstu popucali grobovi oko Jerusalima i već na Veliki petak ustali iz mrtvih neki pravednici. Običaj je da se na Veliki petak uoči Vaskrsa farbaju kokošja jaja i poklanjaju bližnjima. Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja. U nedelju, kada je Hristos vaskrsao, kokoške su zaista pronele crvena jaja. Prvo uskršnje jaje čuva se godinu dana – i naziva se čuvarkuća. Praznik se čestita sa “Hristos vaskrse”, a otpozdravlja se sa “Vaistinu vaskrse”.

1611. – Prvi put upotrebljena reč ‘teleskop’ (Princ Federico Cesi).

1865. – Džon Vilks Buts izvršio je atentat na američkog predsednika Abrahama Linkolna, koji je narednog dana preminuo.

1883. – Rođen je srpski pisac Sima Pandurović, jedan od osnivača srpske moderne. Pošto je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bio je gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu, a uređivao je i više časopisa, uključujući “Misao”. Kritika je oštro reagovala na njegovu prvu zbirku pesama “Posmrtne počasti”, prožetu pesimizmom, u kojoj je dramatično opevao bolnu tragediju ljubavi, duševne krize i gorčine, nespokoj, pobunu i smrt. Kasniji stihovi, u kojima preovladava rezignacija, misaono su bogatiji. Ispevao je i niz rodoljubivih pesama. Prevodio je s francuskog i engleskog – posebno su vrsni njegovi prevodi dela Vilijema Šekspira. Ostala dela: zbirke pesama “Dani i noći”, “Okovani slogovi”, “Stihovi”, “Pesme”, knjige eseja “Razgovor o književnostri”, “Ogledi iz estetike”.

1894. – Prvo javno prikazivanje Edisonovog kinemaskopa – aparata za posmatranje fotografskih snimaka koji se brzo smenjuju.

1912. – Titanik udara u ogromni ledeni breg u severnom Atlantiku. Titanik je potonuo, a od 2224 putnika utopilo se 1517.

1923. – Etienne Oehmichen beleži rekord u dužini leta helikopterom. Taj rekord iznosio je 358 metara.

1931. – Španija postaje republika nakon svrgavanja s prestola kralja Alfonsa XIII.

1956. – Ampex Corp predstavlja prvi video-rikorder.

1961. – Emitovan prvi direktni televizijski prenos iz Sovjetskog Saveza.

1969. – Odigrana prva bejzbol utakmica Prve lige van teritorije SAD-a, u Montrealu u Kanadi.

1969. – Održana 41. dodela Oskara.

1969. – Umro je srpski književni istoričar Petar Kolendić, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je veliki broj naučnih studija, rasprava i članaka iz starije, naročito dubrovačke i dalmatinske književnosti.

Odgovorite