Vremeplov za 18.04.2017

1867. – Turci su predali ključeve Beograda srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, što je bio završni čin u dugom procesu političkog oslobađanja Srbije od Otomanskog carstva. U prisustvu srpskih i turskih izaslanika pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, na bedem je podignuta srpska zastava i ispaljena su salva iz 21 topa, a poslednji turski zapovednik Riza paša predao je ključeve knezu Mihailu, koji je potom na konju trijumfalno ušao u Kalemegdansku tvrđavu. U toku ceremonije, kapetan Svetozar Garašanin zamenio je turske stražare na tvrđavi srpskim vojnicima.

1853. – Prvi voz u Aziji išao je na relaciji Bombaj-Tana, dugoj 36 kilometara.

1869. – Održan je prvi međunarodni kriket meč u San Francisku.

1906. – U zemljotresu i požaru koji su zahvatili San Francisko, poginulo je oko 4.000 ljudi, a uništeno je oko 75% grada.

1922. – Umro je srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, premijer Srbije, ministar Unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Značajno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Napisao je veliki broj studija, kritika, članaka i eseja, od kojih su mnogi objavljeni u dvema sveskama pod naslovom “Listići iz književnosti”.

1923. – Poljska aneksira centralnu Litvaniju.

1946. – Raspušta se Društvo naroda, tri meseca nakon osnivanja UN.

1949. – Republika Irska izlazi iz Komonvelta.

1955. – Umro je Albert Ajnštajn, slavni teoretičar fizike i tvorac teorije relativnosti.

1956. – Grejs Keli se udala za princa Renijea od Monaka.

1980. – Zimbabve (Rodezija) proglašava nezavisnost od Velike Britanije.

Odgovorite