Vremeplov za 03.05.2017

1469. – Rođen je Nikolo Makijaveli, florentinski političar, mislilac, pisac i istoričar. U delu “Vladalac” izneo je svoja diplomatska iskustva, kao i mišljenje da vladar treba da upravlja u interesu državnog apsolutizma, bez obzira na to hoće li će cilj postići zakonom ili silom, jer “cilj opravdava sredstva”.

1494. – Kristofer Kolumbo je otkrio Jamajku. Nazvao ju je St Iago.

1765. – U Filadelfiji je osnovan prvi medicinski fakultet u SAD-u.

1845. – Macon B. Allen je prvi crnac koji je primljen u advokatsku komoru u SAD-u.

1898. – Umro je srpski književni i pozorišni kritičar i istoričar književnosti Svetislav Vulović, profesor Velike škole u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najuticajnijih srpskih književnih kritičara u 19. veku. Napisao je kritičke studije večne vrednosti o srpskim pesnicima romantičarima: Petru II Petroviću Njegošu, Simi Milutinoviću Sarajliji, Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću.

1919. – Prvi putnički let avionom u SAD-u bio je na relaciji Njujork – Atlantik Siti.

1937. – Margaret Mičel je dobila Pulicerovu nagradu za roman “Prohujalo sa vihorom”.

1946. – Međunarodni vojni sud u Tokiju otpočeo je sa radom.

1952. – Na Severni pol je sleteo prvi avion.

1956. – Na Antarktiku je otkriven još jedan planinski venac.

1968. – U Parizu su se žestoko sukobili studenti i policija, što je označilo početak jednomesečnih demonstracija, koje su zahvatile još neke evropske zemlje, uključujući Jugoslaviju.

1978. – Anderleht osvaja 18. Evropski šampionat u fudbalu.

1991. – U rodno selo Lelić kod Valjeva prenete su mošti episkopa Srpske pravoslavne crkve Nikolaja Velimirovića, izuzetnog besednika, doktora teologije i filozofije, koji je 1956. umro u jednom ruskom manastiru u SAD-u. Prvi svetski rat proveo je na Zapadu kao izaslanik srpske vlade, a u Drugom je zatočen u nacistički koncentracioni logor. Posle oslobođenja Jugoslavije, ostao je u emigraciji kao nepomirljivi protivnik režima Josipa Broza.

1997. – Gari Kasparov otpočinje šahovski meč sa IBM-ovim super komjuterom “Deep Blue” .

Odgovorite