Vremeplov za 11.05.2017

1330. – Konstantinopolj (Istanbul) postaje prestonica istočnog dela Rimskog carstva.

1742. – Umro je Frančesko Stradivari, koji se zajedno sa svojim ocem smatra najvećim italijanskim majstorom za izradu violina i drugih gudačkih instrumenata.

1751. – Otvorena je prva bolnica u SAD (“Pennsylvania Hospital”).

1812. – U engleskim balskim salama prvi put je izveden valcer.

1850. – U San Francisku je otpočela izgradnja prve zgrade od cigle.

1896. – Rođen je srpski kompozitor Josip Štolcer, poznat kao Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu, koji je, težeći oblikovanju nacionalnog izraza, spojio muzički folklor pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom. Dela: “Balkanofinija” za orkestar, “Simfonija Orijenta”, za hor i orkestar, “Pesme moje majke” za glas i gudački kvartet, četiri gudačka kvarteta, violinski koncert, horovi, sonata za violinu i klavir.

1904. – Rođen je Salvador Dali, španski slikar. Prošao je kroz faze futurizma, kubizma i apstraktnog racionalizma, da bi se utvrdio kao protagonist nadrealizma u Francuskoj i SAD.

1916. – Predstavljena je Ajnštanova teorija relativiteta.

1925. – Umro je srpski slikar Stevan Todorović, član Srpske kraljevske akademije. Slikarstvo je učio u Beču i Minhenu. Počeo je kao romantičar s istančanim osećanjem za kolorit, a završio kao predstavnik hladnog akademizma. Izradio je oko 300 portreta savremenika, uključujući Kornelija Stankovića, Đuru Daničića, Vladana Đorđevića i kraljicu Nataliju.

1940. – Potpisan je jugoslovensko-sovjetski trgovinski ugovor. U strahu od italijanskih pretnji, Jugoslavija je tražila 200 aviona, tešku artiljeriju, tenkove i benzin. Šef sovjetske diplomatije, Vjačeslav Molotov, uslovio je isporuke uspostavljanjem diplomatskih odnosa, što je ostvareno 25. juna 1940.

1943. – Izbeglička jugoslovenska vlada u Londonu je u Drugom svetskom ratu, na insistiranje britanske vlade, zatražila od četničkog komandanta Draže Mihajlovića da prekine saradnju s okupatorima i uspostavi dobre odnose s partizanima.

1949. – U Njujorku je prodata prva polaroid kamera za 89.95 dolara.

1949. – Izrael je postao 59. članica UN.

1949. – Sijam menja ime u Tajland.

1967. – U SAD je priključen 100.000.000-ti telefonski broj.

1981. – Umro je Bob Marli, rege pevač, u 36. godini života od raka na plućima i mozgu.

1992. – Umro je srpski glumac Jovan Milićević, koji je život posvetio pozorištu i umro u njemu tokom susreta “Joakim Vujić” u Kruševcu. Isticao se dramskim temperamentom, prodornom ekspresijom i naglašenom sposobnošću preobražavanja. Upamćen je po produbljenim kreacijama Tomasa Mora, Ričarda III, Prometeja, Hamleta, Mitje u “Braći Karamazovima”, Verenika u “Krvavim svadbama”.

1994. – FK Inter iz Milana osvojio je 23. Kup UEFA.

Odgovorite