Otvoren 70. Medjunarodni filmski festival u Kanu

Francusko-američka glumica Lili-Rouz Dep i iranski reditelj Ašgar Farhadi proglasili su danas otvorenim 70. Medjunarodni kanski filmski festival.

Pored 19-godišnje glumice, ćerke Vanese Paradi i Džonija Depa, reditelj Farhadi poželeo je posetiocima festivala „12 dana punih entuzijazma i dijaloga, 12 dana za otkrivanje filmova koji će vas naterati da razmišljate o stanju čovečanstva“.

Na festivalu koji će trajati od 17. do 28. maja takmičiće se 19 filmova za prestižnu Zlatnu palmu, a ukupno 50 filmova će biti prikazano u takmičarskom programu i u drugim sekcijama.

Crvenim tepihom su prodefilovale brojne svetske zvezde. Američka glumica Džulijan Mur, obučena u crveno, Suzan Sarandon, Robin Rajt i El Faning u belom popele su se poznatim kanskim stepenicama.

Uz čuvene stepenice popele su se i Francuskinja Sandrin Kiberlen, koja ove godine predsedava žirijem za Zlatnu kameru, i Španjolka Rosi De Palma, jedna od omiljenih glumica ovogodišnjeg predsednika žirija Pedra Almodovara.

Nasmejani Almodovar obučen skroz u crno, uključujući i leptir mašnu, prošetao je crvenim tepihom pre ceremonije, a pored njega i član žirija američki glumac Vil Smit koji nije mogao da prestane da se rukuje sa svojim obožavaocima.

Voditeljka ceremonije otvaranja glumica Monika Beluči obučena u dugu teget haljinu rekla je da „identitet filma nema ni roda, ni zastave, ni granice“. Ona je odala počast Almodovaru „čoveku koji voli žene“ i odigrala ples sa francuskim komičarem Aleksom Lucom.

Almodovar je u govoru na svečanopsti poželeo da 19 filmova u zvaničnoj konkurenciji „hrane i inspirišu“.

„Obećavam da ću biti subjektivan, strastven i blag“, rekao je Almodovar pre no što su na scenu izašli ostali članovi žirija: američki glumac Vil Smit, kineska glumica Fan Bingbing, italijanski reditelj Paolo Sorentino, i francuska glumica i rediteljka Anjes Žaui.

Gledaocima je su prikazana dva odlomka iz filmova u konkurenciji, a potom je festival zvanično otvoren filmom reditelja Arnoa Deplešena „Les Fantomes d’Ismael“ (Duhovi Ismaila).

Posle prikazivanja filma oko 800 zvanica pristustvovaće zvaničnoj večeri u Hotelu „Martinez“, na drugom kraju Kroazete.

Zlatna palma, ove godine zbog jubileja Festivala ukrašena desetinama dijamanata, biće uručena 28. maja.

(Beta)

Odgovorite