Osnivač „Tvitera“ verovao da će mreže učiniti svet boljim

Evan Vilijams, osnivač „Tvitera“ i suosnivač „Blogera“ otkrio je da je mislio da će svet automatski postati bolje mesto zahvaljući slobodi koju pružaju društvene mreže, ali priznaje da je pogrešio.

 

evan

Vilijams je to rekao u intervjuu koji je dao Njujork tajmsu, koji ga je predstavio kao „tipa koji je otvorio Pandorinu kutiju“.

„Dok se on nije pojavio, ljudi su imali malo mesta gde su mogli da odu kada su preplavljeni emocijama i ludim idejama, jedino su mogli da napišu pismo nekom listu ili drže pridike košijama“, navodi njujorški list.

Njujork tajms Vilijamsa, u smislu razvoja komunikacionih tehnologija, upoređuje sa dostignućem Johanesa Gutenberga, izumitelja štamparske mašine.

„Mislio sam da kada jednom svi budu u mogućnosti da slobodno govore i razmenjuju informacije i ideje, svet će automatski postati bolje mesto. Pogrešio sam u vezi sa tim“, priznao je poznati preduzetnik iz Silikonske doline, koji je član upravnog odbora „Tvitera“ sa najvećim brojem deonica ove kompanije.

Vilijams kaže da je jedan od većih problema s internetom to što nagrađuje ekstreme.

„Recimo da se na primer vozite automobilom i vidite sudar. Naravno da ćete pogledati. Svako pogleda. Internet shvati da to znači da svi traže više sudara, pa pokušava da im ih obezbedi“, istakao je osnivač Tvitera.

Vilijams tvrdi da mu je cilj da razbije ovu šemu.

„Ako naučim da ću, krećući se tim putem, viđati sve više i više sudara, krenuću drugim putem“, objašnjava Vilijams.

 

Izvor.tanjug.rs

Odgovorite