Vremeplov za 23.05.2017

1430. – Burgundinci su uhvatili Jovanku Orleanku kraj Kompjenja. Kasnije su je prodali Englezima, koji su je živu spalili u Ruanu 1431. godine.

1536. – Papa Paul III osniva inkviziciju – crkveni sud katoličke crkve – u Portugalu.

1785. – Bendžamin Frenklin objavljuje svoj novi pronalazak – bifokalna stakla.

1853. – Buenos Ajres dobija nezavisnost od Argentine. Ponovo će postati sjedinjeni 1859. godine.

1886. – U Berlinu je umro je Leopold Ranke, nemački istoričar. Bavio se uglavnom istorijom zapadne Evrope, ali je po podacima dobijenim od Vuka Stefanovića Karadžića, napisao i istoriju prvog srpskog ustanka – “Srpsku revoluciju”. Ostala dela: “Istorija Francuske”, “Istorija Engleske”, “Rimske pape”, “Nemačka istorija za vreme reformacije”…

1900. – Osnovan je Associated Press – američka novinska agencija u Njujorku. Osnovana je kao savez listova radi zajedničkog pribavljanja vesti.

1922. – Volt Dizni inkorporira svoju prvu filmsku kompaniju – “Laugh-O-Gram Films”.

1937. – Umro je u 97. godini Džon Dejvison Rokfeler, američki industrijalac i veliki finansijski magnat; godine 1870. osnovao je petrolejski trust Standard Oil Company, a potom je ustanovio Rokfelerovu zadužbinu iz koje se pomažu medicinske i druge nauke.

1939. – Dmitrij Šostakovič, ruski kompozitor, postavljen je za profesora na Lenjingradskom konzervatorijumu.

1945. – Vinston Čerčil daje ostavku na mesto premijera Velike Britanije.

1945. – Nacistički vođa Hajnrih Himler izvršio je samoubistvo u zatvoru u Luneburgu u Nemačkoj.

1951. – Rođen je Anatolij Karpov, svetski šampion u šahu u periodu 1975-1985.

1970. – Američki bend Grateful Dead’s prvi put nastupa van SAD-a, u Engleskoj.

1970. – Umro je srpski pozorišni i filmski režiser, scenograf i glumac slovenačkog porekla Bojan Stupica, čija se režija odlikovala bogatstvom duha i mašte, smelom izražajnošću i izrazitom kreativnošću. Radio je u više naših pozorišta, najduže u Beogradu (Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište) i znatno je doprineo razvoju pozorišne umetnosti u nas. Režija: pozorišni komadi “Dundo Maroje”, “Leda”, “U agoniji”, “Aretej”, “Kavkaski krug kredom”, “Ribarske svađe”, “Krvave svadbe”, “Opera za tri groša”, “Idiot”, “Poseta stare dame”, “Sveta Ivana”, “Glorija”, “Madam San-Žen”, “Dantonova smrt”, “Jaje”, “Bogojavljenska noć”, “Braća Karamazovi”, filmovi “Jara gospoda”, “U mreži”.

1984. – Anderleht osvaja 13. Kup UEFA u Londonu.

Odgovorite