Vremeplov za 26.05.2017

1799. – Rođen je Aleksandar Sergejevič Puškin, veliki ruski pesnik romantičar, koji se, međutim, smatra i začetnikom realističkog pravca u ruskoj književnosti. Stojeći na početku ruskog realizma, Puškin je odmah dao roman, i to u stihovima, “Evgenije Onjegin”. U oblasti drame, njegov “Boris Godunov” predstavlja značajno delo ne samo ruske dramske literature nego i svekolikog ruskog realizma.

1805. – Napoleon je krunisan za kralja Italije.

1877. – Rođena je američka igračica Isidora Dankan, žena ruskog pesnika Sergeja Jesenjina. Unela je novine u plesnu umetnost, a osnovni princip te umetnosti bio je da telo i plesni pokreti moraju biti slobodni i predstavljati odraz unutrašnjeg doživljaja. Osnovala je nekoliko baletskih škola u Americi i Evropi.

1896. – Krunisan je poslednji ruski car – Nikolaj II.

1946. – U SAD-u je patentirana hidrogenska bomba. Reč je o bombi koja oslobađa ogromne količine nuklearne energije pri vrlo visokim temperaturama. Kao “upaljač” hidrogenske bombe služi atomska bomba.

1955. – U prvu službenu posetu Jugoslaviji predstavnika ŠSR posle 1948. i kampanje Informbiroa, u Beograd je doputovala državno-partijska delegacija s prvim sekretarom Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije, Nikitom Hruščovom, na čelu. Razgovori u Beogradu i na Brionima završeni su potpisivanjem Beogradske deklaracije u kojoj su sadržani principi odnosa dveju država.

1978. – Otvoren je prvi legalni kazino u Atlantik sitiju.

1984. – Postavljen je rekord u održavanju frizbija u vazduhu – 1672 sekunde.

1993. – Olimpik iz Marseja osvojio je 38. Evropski kup u fudbalu.

1994. – Popularni pevač Majkl Džekson oženio se ćerkom Elvisa Prislija, Lizom Meri Prisli.

Odgovorite