Vremeplov za 28.05.2017

1742. – U Londonu je otvoren prvi zatvoreni bazen.

1834. – Uveden je srpski jezik kao službeni jezik u prepisci s turskim vlastima koja je dotad vođena isključivo na turskom jeziku. Knez Miloš Obrenović vratio je jedno pismo turskog vezira s porukom: “Evo vam šaljem pismo natrag i preporučujem da ga otvorite i na srpski prevedete, pa da mi onda ovamo pošaljete.” Posle toga je prepiska s turskim vlastima obavljana na srpskom.

1900. – Došlo je do pomračenja Sunca.

1903. – Poveća grupa oficira skovala je zaveru protiv kraljevskog para, kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, i u noći između 28. i 29. maja upala u dvor i ubila kralja i kraljicu i još neka lica (predsednika vlade, vojnog ministra i kraljičinu braću). Događaj poznat kao Majski prevrat označava kraj vladavine dinastije Obrenovića Srbijom i dolazak dinastije Karađorđevića na presto.

1937. – U San Francisku je otvoren za saobraćaj most Golden Gate.

1972. – Umro je Edvard VIII. On je 1936. stupio na britanski presto, ali je iste godine i abdicirao u korist svog mlađeg brata Džordža VI, i to zbog otpora vlade i parlamenta da mu prizna brak sa razvedenom amerikankom Valis Simpson.

1975. – Bajern iz Minhena je osvojio 20. Evropski kup u fudbalu.

1976. – Puštena je u redovni saobraćaj železnička pruga Beograd-Bar, čija je gradnja trajala s prekidima od 1952, čime je ostvarena ideja začeta još u 19. veku. Pruga je najkraća veza panonskog područja i centralne Evrope sa srednjim Mediteranom.

1982. – Papa Jovan Pavle II posetio je Veliku Britaniju i time postao prvi papa koji je to učinio.

1991. – Etiopski pobunjenici osvojili su Adis Abebu.

1995. – Na filmskom festivalu u Kanu film “Podzemlje – bila jednom jedna zemlja” jugoslovenskog režisera Emira Kusturice dobio je “Zlatnu palmu”, drugu glavnu nagradu festivala u Kusturičinoj karijeri.

Odgovorite