Vremeplov za 03.06.2017

1098. – Krstaši su ušli u Antiohiju.

1706. – Guliver je “završio” svoje drugo putovanje – u zemlju divova.

1778. – U Kanadi je izašao prvi broj dnevnog lista “Monreal gazet”.

1851. – Prvi put su nošene uniforme (dresovi) na bejzbol utakmici – bela košulja, duge plave pantalone i slamani šeširi.

1875. – Umro je Žorž Bize, francuski kompozitor. Njegovo stvaralaštvo predstavlja najviši domet francuskog operskog realizma druge polovine 19. veka. Dela: opere “Karmen”, “Lovci bisera”; scenska muzika za Dodeovu “Arlezijanku”; simfonijska muzika “Roma”…

1881. – U holandskom zoološkom vrtu umro je veliki japanski daždevnjak u 55-oj godini života. Bio je to najstariji vodozemac.

1886. – Rođen je srpski socijalista i publicista Kosta Novaković, jedan od prvaka Srpske socijaldemokratske partije. Zbog revolucionarne delatnosti, osuđen je 1924. na šest meseci, a 1926. na pet godina robije. Iz zatvora je pobegao 1927. i emigrirao u ŠSR, gde je 1937. uhapšen u staljinističkim čistkama i likvidiran – pretpostavlja se 1938.

1902. – Nemački novinar L. Golgberger je prvi upotrebio izraz “zemlja neograničenih mogućnosti”, misleći na SAD.

1937. – Vojvoda od Vindzora, Evdard VIII, oženio se amerikankom Valis Simpson, zbog čega je morao da se odrekne engleskog prestola u korist brata, Džordža VI.

1964. – Grupa Rolling Stones otpočela je svoju prvu turneju po SAD-u.

1968. – U Beogradu su izbile najveće studentske demonstracije u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, čiji je uzrok bio ogroman raskorak između stvarnosti – sve većeg socijalnog raslojavanja i udaljavanja od proklamovanih ideala – i zvanične propagande o socijalnoj pravdi i vodećoj ulozi radničke klase u društvu. Demonstracije je milicija rasturila brutalnom silom, a sedmog dana protesta je jugoslovenski diktator Josip Broz javno podržao većinu studentskih zahteva, obećavši istragu i kažnjavanje krivaca za obračun milicije sa studentima, što se, međutim, nikad nije ostvarilo. Potom su sa najvišeg mesta u državi “glavni krivci” pronađeni u “grupi profesora” Filozofskog fakulteta i njih osmoro je na kraju, zbog “kvarenja omladine”, isključeno iz nastavnog procesa na Beogradskom univerzitetu.

1989. – Kineske trupe su ubile više od stotinu studenata koji su demonstrirali na trgu Tjenamen u Pekingu.

1991. – Najgora erupcija u istoriji Japana (Unzen).

1993. – U kasarni u Vranju vojnik Jožef Meneder je iz automatske puške ubio sedmoricu vojnika Vojske Jugoslavije i ranio četvoricu, a zatim izvršio samoubistvo.

1999. – Predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je mirovni predlog koji su u Beograd doneli međunarodni posrednici, Marti Atisari i Viktor Černomirdin. Odmah potom, Skupština Srbije je na vanrednoj sednici, posle rasprave iza zatvorenih vrata, usvojila Dokument za postizanje mira, odnosno plan SAD, Evropske unije i Rusije o dolasku stranih trupa na Kosovo i Metohiju – uslov za okončanje agresije NATO na Jugoslaviju. Za dokument je glasalo 136 poslanika, a 74 protiv, uz tri uzdržana glasa.

Odgovorite