Vremeplov za 17.06.2017

1397. – Danska, Švedska i Norveška formirale su Kalamarsku Uniju.

1837. – Charles Goodyear dobio je prvi patent u nizu koji se odnosio na gumu.

1882. – Rođen je Igor Stravinski, ruski kompozitor i jedan od najsvestranijih savremenih muzičkih stvaralaca. Odlikuje se velikom raznovrsnošću muzičkog izraza i stilske orijentacije. U prvoj fazi, spajao je ruske folklorne elemente sa impresionizmom, u drugoj je bio ekspresionist sa čestim oslanjanjem na džez, a u trećoj se okrenuo neoklasičnom stilu. Imao je veliki uticaj na mlađe savremenike u drugim zemljama. Glavna dela: baleti “Petruška”, “Le Sakre du Printemps”, “Jeu de Cartes”, orkestarska dela “Koncert za 16 instrumenata”, “Ebony concerto”, opera “Rake`s Progress”…

1885. – Francuskim brodom Isere u Njujork je stigao Kip slobode, simbol ovog grada.

1894. – U Vermontu, SAD, prvi put je izbila poliomielitička epidemija. Poliomielitis je inače zapaljenje i degeneracija sive moždane supstancije kod dece, bolest koja dovodi do oduzetosti.

1944. – Proglašena je Republika Island. Ovo ostrvo u Atlantiku naselili su inače Vikinzi još u 9. veku. Kroz istoriju je Island bio ujedinjen sa Norveškom, zatim je bio u personalnoj uniji sa Danskom, a u Drugom svetskom ratu bio je pod američkom vojnom okupacijom kao vojno-pomorska i vazduhoplovna baza. Godine 1944, plebiscitom je doneta odluka o odvajanju Islanda od Danske, a 1956. podnet je zahtev SAD-u da odmah evakuiše svoje vojne snage sa ostrva.

1950. – U Čikagu je izvršena prva transplatacija bubrega.

1967. – Kina je postala četvrta termonuklearna sila sa hidrogenskom bombom.

1988. – Microsoft je izbacio novu verziju MS DOS 4.0.

1994. – Otpočelo je Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Odgovorite