Vremeplov za 19.06.2017

1623. – Rođen je Blez Paskal, francuski filozof, književnik i naučnik. Vrlo mlad se istakao svojim pronalascima u oblasti matematike i fizike – sa šesnaest godina objavio je rspravu o koničnim presecima, a zakone u fizici i matematici objavljivao je do svoje 24. godine, posle čega se odao filozofiji i religiji (“Misli”). Osnovao je račun verovatnoće, pronašao hidrauličnu presu i mašinu za računanje. Utvrdio je da pritisak vazduha opada sa visinom i da se pomoću barometra može utvrditi visina bregova.

1862. – U SAD-u je zakonom ukinuto ropstvo.

1885. – Rođen je srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, obdareni polifoničar koji je osnovno nadahnuće crpao iz narodnih motiva, jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, dirigent Narodnog pozorišta, direktor Opere i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije. Muzičko obrazovanje stekao je u Beogradu, Rimu, Beču, Lajpcigu, Moskvi i Parizu. Dela: orkestarska “Simfonijska fantazija”, “Rapsodija”, “Vranjanska svita”, “Poema zore”, “Marš slobode”, “Skice za klavir”, muzička drama “Suton”, balet “Ohridska legenda”, oratorijum “Vaskresenje”, scenska muzika za drame “Čučuk Stana”, “Sunce”, “Lazarevo vaskrsenje”, “Uobraženi bolesnik”, “Hamlet”, “Večiti mladoženja”, “Bura”, horovi, solo pesme.

1886. – Rođen je srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske akademije nauka, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svetska rata. Studirao je u Sarajevu, Krakovu, Parizu i Pragu. Scenograf (potom i šef slikarske radionice) Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je živeo do smrti, postao je 1919. Slikao je portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i kompozicije. Prošao je nekoliko faza u kojima je izražen uticaj kubizma u skulpturskoj koncepciji čvrsto modelovane forme i škrtosti palete, a potom je pod uticajem fovizma stvarao koloritna dela izuzetne sočnosti i čulne ekspresije. U poslednjoj fazi, rastvarao je predmete uznemirenim potezima boje. Imao je privatnu školu iz koje je izašao niz slikara. Dela: “Portret devojke”, “Kupačica”, “Jajce”, “Kći umetnikova”, “Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”.

1917. – Engleski kralj Džordž V je, po završetku Prvog svetskog rata, naložio članovima britanske kraljevske porodice da izostave svoje nemačke titule i prezimena i uzmu kao jedino ime – Vindzor.

1931. – Instalirana je prva fotoelektrična ćelija – naprava za pretvaranje svetlosne energije u električnu.

1940. – U Čikagu se pojavio prvi strip “Brenda Starr”, čiji je autor bila žena.

1963. – Dve ruske svemirske ekspedicije vratile su se na Zemlju.

1981. – U Južnoj Africi je izložena najteža pomorandža na svetu. Težila je 2,5 kilograma.

Odgovorite