Vremeplov za 02.07.2017

1566. – Umro je Nostradamus, francuski astrolog, lični lekar kralja Šarla IX i prorok, poznat po svojoj knjizi “Proročanstva”.

1644. – Odigrala se bitka kod Marston Mura, gde su snage parlamenta, predvođene Oliverom Kromvelom, pobedile rojalističke snage kralja Čarlsa I.

1714. – Rođen je Hristof Vilibald Gluk, nemački kompozitor i reformator opere. Dugo je živeo u Parizu, gde su njegova dela izazvala žestoku polemiku. Svojim operama u kojima je propovedao vraćanje helenskoj umetnosti, pripremio je put muzičkoj drami. Dela: opere “Alkesta”, “Orfej i Euridika”, “Ifigenija na Tauridi”…

1867. – Crna Gora objavila je rat Otomanskom carstvu u srpsko-turskom ratu. Kao učesnici u ratu protiv Turaka, na Berlinskom kongresu 1878. priznata joj je samostalnost i odobren izlaz na Jadransko more dobijanjem gradova Bar i Ulcinj.

1877. – Rođen je Herman Hese, nemački književnik. Pisao je lirske pesme, novele i romane. U početku stvaranja bio je romantičar, a u proznim delima pod uticajem psihoanalize i orijentalne mudrosti. Nacisti su zabranili njegova dela jer se izjašnjavao kao antinacista i antimilitarista. Dela: “Petar Kamencind”, “Stepski vuk”, “Demijan”, “Igra lažnih bisera”, “Sidarta”… Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1946. godine.

1927. – Helen Vils Mudi (Helen Wills Moody) postala je prva Amerikanka koja je osvojila Vimbldon.

1957. – Porinuta je prva podmornica opremljena dirigovanim projektilima.

1961. – Umro je Ernest Hemingvej, američki književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954. godine. Dela: “Sunce se ponovo rađa”, “Zbogom oružje”, “Starac i more”, “Za kim zvona zvone”, “Imati i nemati”, “Afrički zeleni bregovi”, “Peta kolona”…

1988. – Štefi Graf pobedila je Martinu Navratilovu u finalu Vimbldona.

1992. – Umro je srpski pisac Borislav Pekić, jedan od najvećih u srpskoj literaturi, romansijer sa izrazitim smislom za suptilno nijansiranje, psihološku i sociološku analizu, prožetu ironičnim odnosom prema svetu. Zbog pripadnosti ilegalnoj organizaciji Savezne demokratske omladine Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata proveo je nekoliko godina na robiji. Jedan je od osnivača Demokratske stranke 1989, prve posleratne opozicione partije u Srbiji. Dela: romani “Vreme čuda”, “Hodočašće Arsenija Njegovana”, “Uspenje i sunovrat Ikara Gulbekijana”, “Kako upokojiti vampira”, “Zlatno runo”, “Atlantida”, “Novi Jerusalim”, “Argonauti”, “Pisma iz tuđine”, “Godine koje su pojeli skakavci”, “Besnilo”, drame “Kako zabaviti gospodina Martina”, “Na ludom belom kamenu”, scenario za film “Dan četrnaesti”.

1995. – Košarkaška reprezentacija Jugoslavije trijumfalno je obeležila povratak posle suspenzije sportskih sankcija, pobedivši u finalu prvenstva Evrope u Atini ekipu Litvanije rezultatom 96:90 (48:49). Osvajačima zlatne medalje sutradan je u Beogradu priređen nezapamćen doček.

Odgovorite