Preminula francuska glumica Žana Moro

Francuska glumica Žana Moro, koja je slavu stekla ulogom u filmu „Žil i Džim“ Fransoa Trifoa i igrala u nekim od najpoznatijih ostvarenja 20. veka, preminula je u 89. godini, saopštio je njen agent.

Glumica, koja je osvojila publiku svojim hrapavim glasom i jedinstvenom lepotom, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu, rečeno je AFP-u u policiji.

Pažnju javnosti privukla je ulogom u filmu Žil i Džim Fransoa Trifoa 1962. godine, nakon čega je izgradila plodnu karijeru, a igrala je i u svojim osamdesetim godinama.

Osvojila je nagradu Cezar, francuski ekvivalent Oskaru, za najbolju glumicu u ostvarenju The Old Lady Who Walked in the Sea 1993. godine.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je povodom smrti slavne glumice da je Moro bila „oteleotvorenje francuske kinematografije i slobodan duh koji se uvek suprostavljao utvrđenom redu“.

Upravo je taj blistavi pobunjenički duh bio ono što je privlačilo reditelje da joj zakucaju na vrata, a među njima su bili pomenuti Orson Vels (Ponoćna zvona), Mikelanđelo Antonioni (Noć) i Luis Bunjuel (Dnevnik jedne sobarice).

Reditelj Orson Vels je jednom opisao Moro kao „najbolju glumicu u svetu“, a bila je ikona feminizma, pionir u borbi za oslobođenje žena u vremenu kada je kinematografija tek počinjala da se bavi problemima i temama koje su se ticale žena.

„Fizička lepota je sramota“, jednom je izjavila svojim prepoznatljivim škripavim glasom.

Tokom šest decenija igrala je u 130 filmova, 2011. godine pojavila se na sceni festivala u Avinjonu, a 2012. igrala je u ostvarenjima An Estonian in Paris Ilmara Raga i Gebo and the Shadow Manoela de Oliveira.

Snimanje sa Žanom Moro nije bilo lako. Ona nije samo glumica, ona pročita scenario dan ranije i sledećeg predlaže izmene“, izjavio je Rag.

Dva puta se udavala i iz prvog braka sa glumcem i rediteljem Žan-Lujom Rišarom ima sina Žeroma.

Odgovorite