Vremeplov za 31.07.2017

1498. – Kristofor Kolumbo otkrio je ostrvo Trinidad.

1684. – U borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara – Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike. O njemu ima malo istorijskih podataka, ali se pouzdano zna da se isticao izuzetnom habrošću u borbama protiv Turaka.

1790. – Odobren je prvi patent u SAD-u. Dobio ga je Semjuel Hopkins za potašni postupak. Potaša se koristi za dobijanje stakla, sapuna i uopšte kalijevih jedinjenja, kao i pri pravljenju kolača.

1849. – Poginuo je u bici kod Segešvara Šandor Petefi, mađarski pesnik i revolucionar. Godine 1848. Petefi postaje glavni ideolog mađarske martovske revolucije. Kao pesnik, u poeziju je uneo novi narodni duh.

1886. – Umro je Franc List, kompozitor, virtuoz na klaviru, tvorac simfonijske poeme. List je dao novi pravac u muzici 19. veka uvođenjem takozvane programske muzike. Razvio je tehnički virtuozan, zvukovno raskošan, interpretivno iznijansiran klavirski stil, silovitih zvučnih efekata, koji klaviru daju gotovo orkestarski volumen.

1922. – Osamnaestogodišnji Ralf Semjuelson je prvi čovek koji je stao na daske za skijanje na vodi.

1956. – Pukovnik Nikola Lekić prvi je u Jugoslaviji probio zvučni zid u obrušavanju aviona F-86E “SEJBR” iznad aerodroma “Batajnica”.

1962. – Formirana je Federacija Malezija.

1984. – Američki muški olimpijski tim u gimnastici osvojio je zlatnu medalju na Letnjim olimpijskim igrama.

Odgovorite