Brod Američke mornarice pronađen posle 72 godine

Nekoliko nedelja nakon što su se navršile 72 godine kako je voda Pacifika progutala brod Američke mornarice „Indijanapolis“ istraživači predvođeni biznismenom Polom Alenom obelodanili su da su ostaci plovila pronađeni.

Olupinu američkog broda pronašao je u petak tim koji je predvodio jedan od osnivača „Majkrosofta“ Pol Alen. „Indijanapolis“ se nalazio na dnu Filipinskog mora na dubini od pet i po kilometara.

Istoričari i drugi stručnjaci Komande mornaričke istorije i nasleđa udružile su snage sa Alenom prošle godine kako bi utvrdili šta se desilo sa brodom nakon što su ga pogodila torpeda japanske podmornice.

Indijanapolis“ je potonuo za samo 15 minuta tog 30. jula 1945. godine, a Američkoj mornarici trebalo je četiri dana da shvati da je brod nestao.

Oko 800 članova posade od 1.200 mornara i marinaca uspelo je da se skloni sa broda pre nego što je potonuo, ali je tokom narednih nekoliko dana gotovo 600 njih preminulo od žeđi, posledica boravka na otvorenom moru, u napadima ajkula ili se utopilo.

U saopštenju koje je izdala Mornarica, navodi se da je danas živo 19 članova posade.

Neposredno pre nego što je potopljen, „Indijanapolis“ je završio tajnu misiju – dostavio je na ostrvo Tinijan delove atomske bombe „Mališa“ (Little Boy), koja je kasnije bačena na Hirošimu.

„Iako ćemo mi nastaviti da tražimo ostatke olupine, nadam se da će svi koji su povezani sa ovim brodom osećati neku vrstu zaokruženja, završetka posle toliko godina“, naveo je Alen u saopštenju.

 

brod1

Odgovorite