Komičar Džeri Luis preminuo u 91. godini

Jedan od najuspešnijih holivudskih komičara, Džeri Luis, preminuo je u 91. godini. Luis je postao poznat po saradnji sa Dinom Martinom, sa kojim se snimio 16 filmova i postigao ogroman uspeh.

Džeri Luis, rođen 16. marta 1926. godine, debitovao je na velikom platnu ulogom u filmu “Moja prijateljica Irma” (My friend Irma). Najveću slavu stekao je tokom deset godina dugog partnerstva sa Dinom Martinom kada su zajedno glumili u 16 filmova koji su postigli vrtoglavi uspeh, kreirajući zabavljački dvojac “Martin i Luis”.

 

dinn

Luis je kasnije postao najplaćeniji glumac u Holivudu, zahvaljujući filmskim ostvarenjima poput “Potrčka” (The Bell Boy), “Muške Pepeljuge” (Cinderfella) i “Otkačenog profesora” (The Nutty Professor), pa je nazvan i “kraljem komedije”.

Slavu je stekao i na Brodveju, gde je 1995. godine u drami “Prokleti Jenkiji” (Damn Yankees) poneo titulu najplaćenije zvezde ikada.

Osim glume, bavio se rediteljskim poslom, bio je pisac, scenarista, producent, ali bio je poznat i po humantiranom radu.

 

dzerii

Odgovorite